Skip links

Het is tijd om de vrouwelijke spreker een podium te geven

Het is tijd om de vrouwelijke spreker een podium te geven

Thema’s als feminisme en women empowerment zijn een actueel onderwerp. ‘Women empowerment’ is een term die vooral de laatste jaren vaak wordt gebruikt en draait om het ‘in eigen handen nemen van je bestaan als vrouw’. Vrouwen worden gelukkig steeds sterker vertegenwoordigd in alle takken van het bedrijfsleven, maar als spreker wordt er vaak nog automatisch aan een man gedacht. Zo bleek, tijdens het ondernemerscongres ‘de Week van de Ondernemer’ 2017 in de RAI Amsterdam. De 10 belangrijkste sprekers waren allemaal man. Daarnaast bleek dat van de 27 ondernemers die een workshop gaven, slecht 5 vrouwelijk te zijn. Precies waarom jij een vrouwelijke spreker nodig hebt voor jouw evenement!

Meer feiten en cijfers over vrouwen

  • In Nederland neemt het aantal vrouwen dat te zien is in de media af. Slechts 19,5% van de mensen die in de media in beeld worden gebracht is vrouw.
  • 70% van detalkshowgasten in Nederland is man. Hiermee zijn vrouwen sterk ondervertegenwoordigd in Nederlandse talkshows.
  • Het CNV toont nog altijd aan dat het verschil in salaris in Nederland nog altijd gemiddeld 16% is en de kloof wordt groter, volgens de Global Gender Gap Index.

Wij schrikken van deze feiten en cijfers. Dat vinden wij bij Talent Talks belangrijk om bij stil te staan. We streven immers nog altijd naar gelijke rechten en mogelijkheden, ongeacht geslacht. Toch laten de volgende feiten en cijfers zien dat we de goede kant op gaan:

  • Tussen het jaar 2000 en 2014 werden maar liefst 75%van de nieuwe vacatures in de EU opgevuld door vrouwen.
  • Het aantal vrouwen binnen managementfuncties in Nederland steeg van 27% in 2008 naar 31% in 2010.
  • Sinds het jaar 2008 zijn er in Europa meer jonge mannen dan jonge vrouwen werkloos.
  • Vrouwelijke ondernemers gaan minder vaak failliet. Van de vrouwelijke ondernemers gaat slechts 14,6% failliet, tegenover 85,4% van mannelijke ondernemers.
  • In ruim een derde van de beroepsgroepen op het hoogste niveau werken meer vrouwen dan mannen, vooral in de zorg- en welzijnssector, en in het onderwijs.
  • Onder vrouwen tussen 18 en 34 jaar vindt 66% haar ‘succes in een goedbetaalde carrière’ belangrijk.
  • Vrouwelijke ondernemers zijn gemiddeld hoger opgeleid dan mannen. Ook zijn ze vaak in het bezit van een vakdiploma. Ze hebben veel kennis over de branche waarin ze ondernemen

Een vrouwelijke spreker boeken?

Bij Talent Talks vind je een ruim aanbod wanneer je op zoek bent naar een vrouwelijke spreker. Zo bieden wij verschillende vrouwelijke sprekers en dagvoorzitters aan met veel expertise en kennis op het gebied van vrouwen, feminisme, women empowerment en andere soortgelijke bewegingen. Vrouwen die zelf hoge functies hebben bekleed, bijvoorbeeld in de politiek, die succesvol carrière maakten in ‘mannenwerelden’ of die een vrouw-gerelateerd taboe doorbraken. Alle sprekers zitten vol bijzondere en inspirerende verhalen, anekdotes, en tips.

Een inspirerende vrouwelijke spreker boeken? Bekijk het aanbod aan vrouwelijke sprekers op onze website of neem direct contact met ons op. Dan kunnen we je persoonlijk te woord staan en helpen de best passende spreker te vinden.

Tip! Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Door heel Nederland zullen er bijeenkomsten over vrouwenrechten, emancipatie en feminisme plaatsvinden. Bij Talent Talks vind je de perfecte spreker voor jouw evenement.

Bron: MT Next generation group, CBS, Women inc, Global Media Monitoring Project, CNV, De ondernemer ‘Programma’