Skip links

Eurovisie Songfestival 2020: 12 feitjes op een rij

Eurovisie Songfestival 2020

12 feitjes op een rij over het Eurovisie Songfestival

Dinsdag 12 mei 2020 barst het Eurovisie Songfestival los in Ahoy, Rotterdam. Vorig jaar zorgde Duncan Laurence met zijn nummer ‘Arcade’ ervoor dat Nederland de eervolle taak heeft om dit jaar het Songfestival te organiseren. Talent Talks dook in alle feitjes en weetjes over Songfestival door de jaren heen. Wist jij al dat…

– het Verenigd Koninkrijk recordhouder is wat betreft de organisatie van het Eurovisie Songfestival? Zij hebben het spektakel maar liefst 8 keer georganiseerd tussen 1960 en 1998.

– het songfestival, voorafgaand aan deze editie, 64 keer werd georganiseerd? Er namen 53 landen deel en er werden 1500 nummers ingezonden.

– Ierland de grootste winnaar door je jaren heen blijkt te zijn met 7 overwinningen? Daarop volgen Zweden (zesmaal) en Frankrijk, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Nederland (vijfmaal).

– Nederland dit jaar voor de vijfde keer de organisatie op zich neemt? Nederland heeft vier keer het songfestival mogen organiseren. 1958 in Hilversum; 1970 in Amsterdam; 1976 in Den Haag; 1980 in Den Haag en 2020 in Rotterdam.

– het 36 keer is voorgekomen dat landen eindigde met 0 punten? Nederland overkwam dit tweemaal op rij. In 1962 met het duo De Spelbrekers en 1963 met Annie Palmen. Noorwegen én Oostenrijk overkwam dit maar liefst 4 keer….

– het in de geschiedenis van het songfestival vijfmaal voorkwam dat de bovenste vijf plaatsen in de ranking werden ingenomen door alleen maar óf zangers óf zangeressen? In 1969, 1998 en 2002 voerden zangeressen de boventoon.  Vorig jaar, in 2019, werden de bovenste vijf posities voor het eerst door enkel mannelijke (solisten) zangers ingenomen. Duncan Laurence wist de eerste plek te bemachtigen, maar dat wist je natuurlijk al. 😉

En er is meer..

– Nederland met 44 jaar het langst moest wachten op een volgende overwinning?

– ons kikkerlandje de twijfelachtige ‘eer’ heeft om achtmaal op rij, van 2005 t/m 2012, niet mee te mogen doen aan de finale vanwege uitschakeling in de halve finale?

– er slechts 1 land is dat enkel een keer heeft deelgenomen? Dat was het land Marokko in 1980.

– België in 1986 de jongste inzending ooit inzond? Dit was de 13 (!) jarige Sandra Kim met het nummer J’aime La Vie. Ze won!

– sommige landen automatisch al in de finale staan? Spanje, Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en Frankrijk zijn ieder jaar zeker van een plekje in de felbegeerde finale. Ook het land dat het Songfestival organiseert staat meteen in de finale (goed nieuws voor ons dus!)

– Paul de Leeuw in 2006 de presentator van het toenmalige songfestival wist te versieren? Hij mocht de puntentelling voorlezen namens Nederland en wist met een klein woordje Grieks zijn telefoonnummer te geven.

Songfestivalkenner Cornald Maas boeken als dagvoorzitter of spreker

Alleskenner over het songfestival Cornald Maas boeken als spreker of gastvoorzitter? Dat kan! Cornald Maas boek je exclusief bij Talent Talks. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bron: Infonu Muziek en film, Festivalinfo, Sevendays